Dit ras bestaat al een aantal eeuwen en na een dip in de 20e eeuw heeft het ras een impuls gekregen door de Coöperatie “Aseava”. Deze coöperatie bestaat uit zo’n 3.000 boeren die samen beslissen wat er met het kalfsvlees gebeurd.
Kenmerken van dit bijzondere ras
- Alle kalveren worden op een natuurlijke manier geboren (dus geen keizersnede)
- Alle kalveren blijven zo’n 5 maanden bij hun moeder; in die tijd worden de kalveren gezoogd door hun moeder
- Na het zogen verblijven de kalveren afhankelijk van het seizoen en het weer nog zo’n 5 -7 maanden op berghellingen waar een gezonde lucht en heel veel vers gras voor handen is. Dit is simpelweg een zeer gezond dieet waardoor het vlees ook niet onnatuurlijk licht van kleur blijft
- Het kalfsvlees is aangetoond gezonder dan veel andere soorten kalfsvlees
- Het kalfsvlees heeft een bovengemiddeld zachte bite; zelfs zonder rijping en significant weinig vetmarmering
- Het kalfsvlees is bijzonder smakelijk
- Halal geslacht
Rendement
De kalveren worden geslacht tussen 10 – 12 maanden. De slacht vindt plaats in het midden van deze kleine provincie hetgeen betekent dat er maximaal een uur wordt gereden met de kalveren. Het vlees van het Asturia kalf is behoorlijk rendementvol wat betekent dat de moedermelk en het voedsel dat wordt gegeten relatief snel in vlees wordt omgezet.
Ragazzi heeft dit vlees inmiddels 7 jaar in haar assortiment en na een bezoek in Spanje besloten om te proberen hier meer van te gaan verkopen. Vooral omdat we erg onder de indruk zijn van dit mooie en goede verhaal.